Blog

MAJORÁNKA - léčí, chutná, pomáhá

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

Majoránku u nás známe už od našich babiček. Majoránka patří do babiččiny zahrádky a cizokrajný původ by jí nejspíš nikdo nevěřil. Podobně jako většina koření k nám přišla ze Středomoří, kde ji v kuchyni i apatykách používali Řekové i Římané a v době křižáckých výprav do Svaté země v raném středověku se rozšířila do zbytku Evropy.

Majoránka obsahuje vlákninu, železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, sodík, selen, mangan, vitamíny A, B, C, E, K, cholin, betakaroten, lutein, kyselinu listovou, omega 3 a omega 6 mastné nenasycené kyseliny.

Toto koření podporuje obranyschopnost, má antiseptické účinky, podporuje trávení a urychluje trávení. Odstraňuje plynatost, zvyšuje vylučování žluči, odstraňuje kašel, podporuje uvolňování hlenů, podporuje tvorbu červených krvinek. Má močopudné účinky, odstraňuje nadbytečnou vodu z těla, zklidňuje nervový systém a zlepšuje kvalitu spánku.

Majoránka chutná nejvýrazněji čerstvá a v této podobě si zachovává i nejvíce svých prospěšných látek. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Působí také proti nadýmání. Uvolňuje křeče a posiluje nervový systém. Pomáhá při ženských onemocněních, protože posiluje dělohu. Čaj z majoránky může dokonce pomoci při bolestech hlavy nebo nachlazení.

Majoránka se používá jako koření na dochucování polévek, omáček a masitých jídel, často se užívá dohromady s česnekem. Ve staročeské kuchyni je nezbytnou přísadou zabíjačkových specialit, dršťkové polévky, bramboračky a bramboráků.

Díky svému blahodárnému účinku na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí či jiných tučných jídel. Vyniknout dává především chuti zvěřiny nebo pečeným játrům. Velmi dobře se hodí také do lehkých zeleninových nebo vaječných salátů. Využívat ji lze v čerstvém i sušeném stavu. Její předností je, že neztrácí aroma, které se výborně snoubí s ostatními druhy koření, např. s tymiánem.

http://bylinky.cz/kde-nakupovat-nase-bylinky/

 

Kontakty

NAKLADATEL KUCHAŘKY

VENDY PRODUCTION s.r.o.
Za Rybníčkem 481, Strančice, 251 63
IČ: 04971647
DIČ: CZ04971647

 

Bankovní spojení: 4222987339/0800 Česká spořitelna

KUCHAŘKA, AUTORKA KNIHY A BLOGU

Vendula Špetlíková