Známe to asi všichni, přesolená polévka, nevykynuté těsto a sražená šlehačka. Tady jsou moje tipy na to, jak z podobné šlamastyky ven. Samozřejmě, že ne vše je z mé hlavy nebo z mých zkušeností, na to vařím příliš krátkou dobu, ale moje maminka, to je pravá studnice „babských“ rad a kromě toho mám doma i vzácné zápisky mé babičky a prababičky. Takže dámy nebo i pánové, potřebujete radu, kterou jste zde nenašli? Pište, mailujte, komentujte, odpověď se určitě najde. ☺
Máte-li sýr tvrdý a rozdrobený na kousky a nejde téměř vůbec strouhat, existuje snadná pomoc. Struhadlo lehce potřete jedlým olejem a pak se dějí doslova zázraky.
Když smažíte ve fritéze hranolky, zeleninu, sýr či koblížky, přidejte do tuku před zahřátím lžičku octa. Tím do sebe fritovaná potravina nevsákne tolik tuku. Po fritování je také dobré osmažené pokrmy vyložit na papírový ubrousek či papírovou utěrku, zbylý tuk se do papíru vsákne a jídlo je méně mastné.
Každému z nás se určitě již stalo, že nám při dochucování pokrmu tzv. ujela ruka. Pokud chcete snížit slanost jídla, stačí jen vhodit oloupaný a na velké kusy rozkrájený brambor. Ten do sebe nasaje sůl a my máme pokrm bez přesolené příchutě. Brambor nezapomeňte v jídle chvíli povařit.
Chcete-li dostat z láhve poslední kapku oleje, stačí láhev na chvilku ponořit do horké vody a potom nechat vykapat.
Chcete-li mít silnou a chutnou omáčku a z masa tak silný vývar nevyvaříte, je tu pro vás jeden fígl. Přidejte do omáčky během vaření pár lžic kremžské hořčice. Může být i plnotučná, ale kremžská dodá omáčce větší říz.